woensdag 1 juli 2009

Sociale woningen in Amsterdam gebruikt als hotel.

AMSTERDAM - Terwijl gewone Amsterdammers zo'n tien jaar op een wachtlijst staan voor een betaalbare woning, worden ruim honderd appartementen in Amsterdam-Zuid met hulp van de gemeente dagelijks misbruikt als hotelruimte. De woningen moeten, gezien hun omvang, aangemerkt worden als sociale woningbouw.
Htel Executive Apartments Foto: Cris Toala Olivares
Dit blijkt uit onderzoek van deze krant. Het is de tweede keer in korte tijd dat de gemeente Amsterdam in opspraak raakt wegens het oogluikend toestaan van misbruik van sociale woningbouw. Dit ondanks de woningnood en het zogenaamd actief beleid van de gemeente om illegale hotels uit de stad te weren. Vandaag gaat een nieuw beleid hiervoor gelden in Amsterdam.
In Amsterdam-Zuid verhuren de vastgoedbedrijven Vesteda en Htel (Cobraspen) momenteel twee woontorens met appartementen per nacht alsof het hotelkamers zijn, zo blijkt uit een reservering in bezit van deze krant.
ToeristenbelastingDe woningen vallen onder de noemer 'distributiewoning', een Amsterdamse term voor sociale woningbouw. Bovendien beschikken Vesteda en Htel niet over een hotelvergunning, is er geen hotelbestemming voor de gebouwen en wordt er evenmin toeristenbelasting afgedragen, wat wel verplicht is. De Dienst Wonen van de gemeente Amsterdam laat weten dat er volgens hun berekeningen geen sprake is van sociale huurwoningen. "Er moet inderdaad wel toeristenbelasting worden betaald. Als dat niet gebeurt, dan grijpen we in. Ze mogen ook niet korter dan een week verhuren", zegt woordvoerder Pim de Ruiter.Beleidsadviseur Margriet Koomen van de Huurdersvereniging Amsterdam is verbaasd over de verklaring van de gemeente. "Dit is heel raar. We hebben het nagerekend en het is zeer onwaarschijnlijk dat het géén sociale huurwoningen betreft."'Short stay'
Een woordvoerder van Htel stelt dat zijn bedrijf geen hotel voert, maar 'short stay' regelt voor buitenlandse werknemers die korte tijd in Amsterdam doorbrengen (expats). "Hiervoor is geen hotelvergunning of het heffen van toeristenbelasting nodig", aldus directiesecretaris Peter van Asselt. Ook een zegsman van Vesteda is van mening dat de gemeenteregels netjes worden nageleefd, hoewel hij erkent dat er soms voor enkele nachten wordt verhuurd, ondanks het ontbreken van een hotelvergunning.Stadsdeel Amsterdam Centrum geeft inmiddels toe dat er ten onrechte sociale huurwoningen door hotels worden verhuurd. "We gaan nu optreden bij veertig woningen. Zo is onder andere het hotel Krasnapolsky een brief gestuurd om te stoppen met verhuur daar", zegt een woordvoerder.
(
www.detelegraaf.nl)

Geen opmerkingen: